С. Узуново – селище Портата

С. Узуново - Портата

Фалосът изсечен в скалата на светилище Портата.


65 / 100

Описание и история

Укрепено, праисторическо и тракийско селище със светилище Портата се намира на едноименния рид, на 1.27 km югозападно по права линия от центъра на село Узуново. Изгрдено е на билото на рид, който се спуска от север на юг. Той е със стръмни и високи склонове от запад, юг и изток. От изток е ограничен от Илан дере, а от запад и юг от Саръяр дере. Двете реки се сливат южно под рида.

От север Портата се защитава от връх „Порта тепе“, който е със стръмни склонове от всички страни. На него вероятно е имало сигнално- наблюдателна кула за предупреждение, тъй като върхът е стратегически с отлична видимост във всички посоки.

Селище Портата е разположено на изкуствено подравнена тераса, която е била укрепена със зид от ломени камъни без спойка. Зидът в днешно време се проследява под обезличен насип, но от изток все още се виждат два участъка от него на височина до 0.5 m и дължина до 4 m. Максималните размери на селището са около 144х41 m и защитена площ от около 4.3 дка.

След селище Портата на юг на по- ниска тераса се намира светилището. Терасата е заобиколена от скални групи с отвесни склонове, които я правят идеална площадка за свещенодействие. На мястото се забелязват изсичания в скалите. В основата на скалата е изсечен мъжки фалос с дължина около 2-2.5 m и широчина 0.5 m. Също така е изсечен и единия му тестис.

Фалосът е обърнат в посока изток-запад, като на изток е основата му. Върха на фалоса свършва при ръба на скалата. Самия фалос е изсечен така, че да образува два канала, които се спускат от тестиса към върха и на самия връх, който е на ръба на скалата, се съединяват. Вероятно при култови обреди, в тестиса е наливана течност или две течности, които са изтичали надолу към върха на фалоса по улеите, а след това са изтичали по скалата към основата ѝ.

Това е вторият такъв който сме срещнали на територията на България. Първият се намира в Северна България в крепост „Зайчата кръв“ при с. Михалци общ. Павликени. Но той е с дължина максимум 0.45 m и е с два тестиса.

На скалата над фалоса има изсечен трон вероятно за жреца или вожда, който е наблюдавал свещенодействието.

Местоположение

Надморска височина: 982 m GPS координати 41°49’59” С.Ш. и  25°05’25” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *