С. Жълт камък – селище Саръташ каяли

С. Жълт камък - Саръташ каяли

Снимка на част от селище Саръташ каяли.


66 / 100

Описание и история

Тракийско, укрепено селище Саръташ каяли се намира в едноименната местност, на 1.03 km южно по права линия от центъра на село Жълт камък. Изградено е на терен, където огромни скални групи, са разположени в площ с приблизително правоъгълен план.

Между отделните скални групи на Саръташ каяли се забелязват останките от крепостни стени, изградени от ломени камъни без спойка. Теренът във вътрешността е с наклон на юг и югозапад. Максималните размери на обекта е около 200 m в посока север- юг и около 273 m в посока изток- запад. Във вътрешността и извън нея се забелязват стари и пресни иманярски изкопи.

По скалните групи на Саръташ каяли има много изкуствени изсичания. Култовото място на селищния комплекс вероятно е една пещера с вход от изток и огромна цепка на тавана към откритото небе, насочена в посока север- юг. Тази цепка е широка около 2-3 m. В нея има заклещен огромен яйцевиден камък. Цепката и камъка наподобяват външен, женски, полов орган. Под най- високата северозападна скала се намират множество парчета тракийска, битова керамика.

При обход на пещерата на Саръташ каяли от север с цел да се снима цепката от горе, трябва да се внимава- в едно дърво има гнездо на стършели.

Местоположение

Надморска височина: 1009 m GPS координати: 41°50’37” С.Ш. и 25°08’01” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *