С. Новаково – крепост Караула

С. Новаково - Караула

Снимка от крепост Караула.


70 / 100

Описание и история

Крепост Караула се намира на едноименния връх, на 3.71 km южно по права линия от центъра на село Новаково. Изградена е на куполообразен връх със стръмни склонове от всички страни. Най- достъпен е от югозапад и югоизток, където чрез седловини се свързва с останалата част на масива.

Твърдина Караула е изградена е за охрана и наблюдение на кръстовището, на което се намира. Тук в основна посока север- юг се изкачва път от с. Новаково, който чрез разклонения слиза на югозапад до махала Кадънка на река Боровица и на югоизток към село Загражден. Друг път минава от тук в основна посока изток- запад, който се проследява от гр. Харманли, покрай с. Сърница и разклонения на северозапад към с. Югово и запад към с. Лъки.

Самият връх Караула е оформен на три изкуствени тераси. На най- високата е имало сигнално- наблюдателна кула. На останалите две по ръба вероятно е имало дървени палисади. Формата на обекта е неправилна кръгла, като отбранителната линия следва конфигурацията на терена. Максималните размери са около 60 m в диаметър. Защитената площ е около 3.1 дка. На мястото е откривана тракийска керамика. Във вътрешността и около нея се виждат множество стари иманярски изкопи.

В днешно време обект Караула е изцяло обезличен.

Местоположение

Надморска височина: 999 m GPS координати 41°51’36” С.Ш. и  25°04’34” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Снимки

Снимки на крепост Караула

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *