С. Царски извор – кула Ак баир


58 / 100

Описание и история

Антична наблюдателно- съобщителна кула или малка крепост Ак баир се е намирала на едноименния връх, на 1.82 km северозападно по права линия от центъра на село Царски извор. Била е изградена на стратегически връх, доминиращ над околността. От него е имало широк обзор във всички посоки и на голямо разстояние. До него е минавал главния път „Никополис ад Иструм“- „Марцианополис“.

При риголване за лозя от местното население на връх „Ак баир“ са открити основите на каменна постройка от римско време, за която се предполага, че е вила на римски гражданин. По- късно върхът и околността са превърнати в кариера за камъни, като теренът е издълбан до около 6 m дълбочина.

В днешно време на мястото на върха няма никакви останки от постройката, но трасето на римския път се проследява под насип в западна посока на 1.3 km разстояние.

Нашето мнение е, че на връх Ак баир е имало или римска наблюдателна кула, или малка, римска крепост със същите наблюдателно- съобщителни функции. От върха има пряка визуална връзка с укреплението на връх „Чомаковец“ при гр. Стражица и с наблюдателния пост на връх „Чатарлъка“ при пътната станция при с. Сушица.

Местоположение

Надморска височина: 336 m GPS координати: 43°14’36” С.Ш. и 25°52’46” И.Д.

Литература

Тодоров, А., С. Ангелов. Из миналото на Горски Сеновец. Ръкопис, 1986.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *