С. Горски Сеновец – селище Корията

С. Горски Сеновец - Корията

Изглед на югозапад от Корията.


55 / 100

Описание и история

Укрепено селище Корията се е намирала в едноименна местност, на 1.13 km северно по права линия от центъра на село Горски Сеновец. Изградено е на връх с високи и стръмни склонове от всички страни с изключение на североизток, където чрез седловина възвишението се свързва с останалата част от масива. В горната си част склоновете са полегати.

Обектът се издига на 85 m над нивото на река Шипа. Северозападно до него в посока югозапад- североизток е минавал античния път „Никополис ад Иструм“- „Абритус“.

Укрепление Корията е било с U-образна форма, обърната с основата на югозапад, като формата е издължена е в посока югозапад- северозапад. Максималните размери са 176х132 m. Защитната линия е била широка около 7-10 m. Вероятно се е състояла от ров, вал и дървена палисада върху нея.

На най- високата точка навремето е имало изкуствена могила с диаметър в основата от около 30-33 m, която в последствие е унищожена от селскостопанска дейност. Вероятно върху нея е имало наблюдателна кула.

В днешно време теренът на селището се обработва със селскостопанска цел и всички следи от обекта са унищожени. Намерената битова керамика е червена, правена на колело. Възможно е тук да не е имало укрепено селище, а наблюдателен пост с дървено укрепление.

Местоположение

Надморска височина: 291 m GPS координати: 43°17’28” С.Ш. и 25°53’57” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *