С. Самоводене – манастир Св. Преображение Господне

С. Самоводене - Св. Преображение Господне

Останки на манастир Св. Преображение Господне.


70 / 100

Описание и история

Средновековен, укрепен манастир Св. Преображение Господне се намира на 4.15 km южно по права линия от центъра на село Самоводене и на 1.7 km южно по права линия от сегашния манастир. Разположен е в подножието на отвесни скали в живописния пролом “Дервент”, на левия бряг на река Янтра.

Съществуват сведения доказващи, че манастирът е изграден още през XI век, като първоначално е бил метох на “Ватопедския манастир” в Света Гора. През 1360 година, по времето на цар Иван Александър, манастирът получил автономност, станал ставропигиален- независим от Търновската митрополия.

Легенди свързват манастира Св. Преображение Господне с ктиторството на втората жена на Иван Александър Царица Теодора- Сара и на сина им- цар Иван Шишман. Поради това манастирът е известен и като Сарин или Шишманов манастир. По време на Второто българско царство той е бил едно от най- важните културни и просветни средища в страната.

С падането на България и Търново под османска власт в края на XIV в., наред с другите търновски манастири, и манастирът Св. Преображение Господне е бил плячкосан и разорен. След това, през османското робство, той е многократно опустошаван и възстановяван, а впоследствие и напълно разрушен. В днешно време новия Преображенският манастир е най- големият от манастирите, разположени около Велико Търново и 4-ти по големина в България. Той е един от най- ценните паметници на старата българска архитектура и изкуство.

През 1952 г. при сондажни археологически разкопки е разкрита част от стена, зидана от ломени камъни, споени с бял хоросан. От крита е и част от абсидата на църквата с фрески в стила на Търновската живописна школа. Намерената керамика е от XIII-XIV век. През 1992 г. са направени нови разкопки, като са разкрити изцяло основите на църквата. Намерени са добре запазени стенописи, които са снети и пренесени в Търновския музей. Разкопките за зарязани на произвола на времето без консервация. В днешно време на мястото се виждат само руини, обрасли с увивни растения, дървета и храсти.

Местоположение

Надморска височина: 284 m GPS координати: 43°06’08” С.Ш. и 25°36’47” И.Д.

Снимки

Снимки на манастир Св. Преображение Господне

Литература

Овчаров, Т. Средновековни обекти във Великотърновско. Велико Търново, 2001.
Информация за манастир Св. Преображение Господне (Достъп: 15.12.2021).
Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.