С. Първомайци – кула Пейкови могили


61 / 100

Описание и история

Антична сигнално- наблюдателна кула Пейкови могили се е намирала в едноименната местност, на 3.53 km североизточно по права линия от центъра на село Първомайци. Била е изградена на стратегически връх с широка видимост във всички посоки и на голямо разстояние. Естественото ниво на върха е било повдигнато с изкуствена могила, която в днешно време е унищожена от селскостопанска дейност. На мястото и до ден днешен има разположена тригонометрична точка.

Покрай кула Пейкови могили са минавали два антични пътя: В посока изток- запад от тук е минавал античния път “Одесос”- “Монтанезиум” (Мургазлийски път), който се проследява на запад до село Стамболово, където пресича река Росица и продължава на северозапад към Павликени. Втория път идва от кастела “Ятрус” в посока север- юг, като от юг се проследява до река Янтра, където през мост я пресича на юг. Моста е охраняван от късноантична крепост. На север минава през село Янтра, като след селото пресича река Росица и продължава към гара Крушето, след което пътят върви през равнината по левия бряг на река Янтра.

От кула Пейкови могили има визуална връзка с всички околни крепости и кули, включително “Никополис ад Иструм” на северозапад, “Кале баир” при с. Крушето, крепостите при с. Драганово и “Калето ” при Г. Г. Тръмбеш на север и североизток, крепост “Пеньов мост” при гр. Д. Оряховица на изток, “Св. св. Петър и Павел” при гр. Лясковец на югоизток, “Камъка” и “Ряховец” при гр. Г. Оряховица на юг и “Поликраище” на запад. Кулата е служила за наблюдение и охрана на въпросните пътища, както и за подаване на визуални или звукови сигнали при вражеско нападение към околните кули и крепости.

Местоположение

Надморска височина: 149 m GPS координати: 43°10’38” С.Ш. и 25°40’45” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.