С. Розово – кула Ясли тепе

С. Розово - кула Ясли тепе

Изсичане на наблюдателната площадка на Ясли тепе.


69 / 100

Описание и история

Наблюдателно- съобщителна кула Ясли тепе се е намирала на едноименния връх, на 2.11 km северозападно по права линия от центъра на село Розово. Склоновете на върха от всички страни са високи и стръмни, а от север в най- горната си част и отвесни. Най- достъпен е от югозапад, където чрез седловина се свързва с останалата част от масива.

От връх “Ясли тепе” има видимост във всички посоки и на голямо разстояние с изключение на запад, където видимостта е ограничена от билото на масива “Байряка” и където минава античния път от “Нове” при гр. Свищов за “Карасура” при гр. Чирпан, с отклонение за “Августа Траяна”. Разстоянието от Ясли тепе до пътя е 380 m.

Кулата Ясли тепе е имала важната задача да предава сигнали между крепостите „Бузовград“ и „Градище“ при с. Кънчево, които нямат визуална връзка. Двете крепости са контролирали от север достъпа към Средногорските проходи в тази част на Средна гора и е било много важно да имат пряка комуникативна връзка.

На връх “Ясли тепе” по огромните скали се забелязват следи от човешка обработка. Има вероятност по времето на траките освен за наблюдение, върхът да е използван и като култово място. Следи от застрояване не се забелязват, което означава, че или са скрити под земята, или защитните съоръжения са били от дърво. Голяма част от огромните скали на върха образуват на места нещо като ограда с правоъгълна форма, но между тях не се виждат каменни ограждения над земята.

Местоположение

Надморска височина: 566 m GPS координати: 42°33’58” С.Ш. и 25°23’25” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев и И. Крушев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.