С. Черноземен – кастел Юрта

С. Черноземен - кастел Юрта

Очертание на северната част на кастел Юрта.


57 / 100

Описание и история

Римска, пътна станция и късноантичен кастел Юрта са се намирали в едноименната местност, на 0.9 km северно по права линия от центъра на село Черноземен. И от двата обекта в днешно време са останали само парчета камъни, мрамор, битова и строителна керамика разхвърляни по полето. Но от сателитна снимка с добра резолюция се виждат очертанията на крепостта Юрта, и може би на пътната станция.

Твърдината Юрта е изградена на високия около 10 m десен бряг на река Стряма, която го е ограничавала от изток и юг. От югозапад дол спускащ се от север на юг дооформя естествената защита на терена, където е изграден обекта на полуостров, издължен в посока север- юг.

Формата на укреплението Юрта е неправилна, като крепостната стена следва конфигурацията на терена. Северната стена е права и се наблюдава в посока североизток- югозапад. Тя е дълга около 190 m и дебела около 2.7 m. В западния ъгъл е имало външна кръгла кула с диаметър около 10 m, а в северния- вътрешна триъгълна кула с приблизителни размери 18х18х18 m. Между тях по средата на стената е имало още три кули, като средната е с правоъгълен план с външни размери около 5х8 m. Входът в кастела е бил между средната и югозападната до нея кули.

Югозападната стена на Юрта прави множество чупки като в северната си част е права, а откъм средата следва конфигурацията на терена. Тя се проследява на около 310 m дължина. От юг- югоизток крепостната стена е дъгообразна- изпъкнала навън. Тя е дълга около 88 m. Източната стена е била с дължина от около 300 m. Не можем да установим дали на югозападната, южната и източната стена е имало крепостни кули.

На около 45 m северно от кастел Юрта се забелязват очертанията на сграда с правоъгълна форма, обърната с дългата страна в посока север- юг. Размерите ѝ са 42 m от запад, 38 m от юг, 45 m от изток и 36 m от север. Вероятно това е очертанието на римска, пътна станция Юрта. Западната стена вероятно е била дебела 4.45 m, а южната- около 2.4 m.

Пътна станция Юрта е първата на север след “Филипопол” по пътя “Филипопол”- “Улпия Ескус”. Нанмира се на около 25 km северно от древния град. Изградена е в рамките на огромно по размери тракийско и римско селище. След варварските нашествия през IV век за охрана на пътната станция и на селището, е изградена крепостта Юрта, която вероятно е съществувала поне до VI-VII век. След разрушаването му при аваро- славянските нашествия, тук вероятно е продължило да съществува селище и през средновековието. Както се вижда животът тук продължава и до наши дни.

На сателитните снимки, по долу се виждат някой от конструктивните елементи на двата обекта, които сме кръстили Юрта, до установяването на истинските им имена от археолозите и историците.

Местоположение

Координати на кастела: Надморска височина: 226 m GPS координати: 42°22’55” С.Ш. и 24°47’04” И.Д.
Координати на пътната станция: Надморска височина: 226 m GPS координати: 42°23’01” С.Ш. и 24°47’03” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Снимки

С. Черноземен - станция Юрта
Снимка на станция Юрта.
С. Черноземен - станция Юрта
Станция Юрта от по- голяма височина.
3
Северната крепостна стена на кастел Юрта с правоъгълна кула на нея.
С. Черноземен - кастел Юрта
Стената на кастел Юрта от по- близко разстояние.
С. Черноземен - кастел Юрта
Северната стена на кастел Юрта с кулите по нея.

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.