С. Раданово – крепост Кутра

С. Раданово - крепост Кутра

Кутра снимана от югозапад. Автор: М. Гърдев


66 / 100

Описание и история

Тракийска, антична, късноантична и средновековна крепост Кутра се намира на едноименния връх, на 2.3 km североизточно по права линия от центъра на село Раданово. Изградена е на десния бряг на река Янтра и вляво от черния път за село Орловец, на последния западен връх от рида „Кутра“. Върхът е ограничен от запад от река Янтра, а от юг от потока Ланълън дере. Склоновете на върха от запад и юг са много стръмни, а от север- не толкова. Най- достъпна е по билото на рида от изток.

Крепостта Кутра има форма на неправилен петоъгълник, издължен в посока изток- запад с размери около 86 m дължина и 63 m максимална ширина. Повърхността ѝ е обрасла с храсти и плешива гора. През 1930 г. ясно са личали основите на крепостните стени, на места до 1.8 m дебели и на височина до 0.6 m над повърхността.

Лицевите страни на стените са били облицовани с дялани камъни, а вътрешността- с ломени камъни, споени с хоросан, смесен с чукани керемиди. При основата хоросана е бял без счукани керемиди в него. Днес крепостните стени са почти напълно унищожени и формата на укреплението се вижда само от въздуха.

Със сигурност може да се смята, че крепостта Кутра е съществувала през византийския период и средновековието след VI век. Намерената керамика е тракийска, късноримска и средновековна.

Твърдината Кутра е имала наблюдателен пост на стратегическия връх „Вишиш“, който се намира на 1.16 km североизточно по права линия от обекта. Върхът е широко обзорен и от него има отлична видимост във всички посоки. Чрез наблюдателната кула на връх „Граматика“, крепостта е имала визуална връзка с крепост „Калето“ при село Крушето, както и визуална връзка с крепостния пояс на “Търнов” на юг.

На северозапад има директна визуална връзка с крепостта „Косово“ при село Полско Косово. Двете крепости при село Раданово са охранявали мост над река Янтра с античен път, минаващ през него в посока изток- запад.

Местоположение

Надморска височина: 89 m GPS координати: 43°21’24” С.Ш. и 25°39’59” И.Д.

Литература

Стефанов, С. Старините по долния басейн на Янтра. София, 1956.
Автор: М. Гърдев

План

img 4785 scaled e1630124628412
План на крепостите при с. Раданово от С. Стефанов. На план “б” е крепостта Кутра.

Comments are disabled.