С. Поликраище – крепост Поликраище

С. Поликраище - Поликраище

Керамика в нивата до крепост Поликраище.


69 / 100

Описание и история

Късноантична крепост Поликраище се е намирала в района на Ж.П. гара Поликраище, предполагаемо на 1.42 km югозападно по права линия от центъра на село Поликраище. Изградена е на равно място, което е кръстовище на два важни антични пътя. Първият е от „Никополис ад Иструм“ на юг към крепостта „Ряховец“, след нея едно отклонение тръгва към „Кабиле“ през проходите в Еленския Балкан и след това към „Константинопол“, а второ отива към Търново и след това към „Августа Траяна“. В посока изток- запад от тук минава пътят „Одесос“- „Монтанезиум“.

През античността тук е имало само сигнално- наблюдателна кула. Според И. Бъчваров през късната античност тук се налага построяването на крепост, която да контролира движението по пътищата и най- вече по пътя север- юг, който и до ден днешен е запазен източно от обекта. Твърдината Поликраище вероятно е унищожена при аваро- славянските нашествия.

През мястото, където се е намирала минават много съвременни комуникации- двойната ж.п. линия София- Варна, която в отсечката с. Ресен- с. Стамболово е построена върху античния път „Одесос“- „Монтанезиум“, първокласният път В. Търново- Русе и воден канал на националната водна напоителна система. Тук е построена помпена станция и петролна база. Всички тия съвременни комуникации и постройки не позволяват точното локализиране мястото на обекта.

Камъните от Поликраище по спомени от стари хора от селото, са използвани за строежа на подлеза при ж.п. гара Поликраище, като те са взели участие в строежа му. В днешно време всички следи от крепостта са заличени. Южно и източно от нея има следи от голямо антично и късноантично селище. На мястото се намират парчета строителна и битова керамика.

Местоположение

Предполагаеми координати: Надморска височина: 142 m GPS координати: 43°10’01” С.Ш. и 25°37’04” И.Д.

Литература

Регионален музей Г. Оряховица
Автор: М. Гърдев

Видео

Comments are disabled.