С. Камен – крепост Табията

С. Камен - Табията

Валът на редут Табията.


60 / 100

Описание и история

Римска, пътна станция и руски редут Табията наречена още Крепостта, се намира в едноименната местност, на 1.93 km северозападно по права линия от центъра на село Николаево. Връх “Табията” се намира на рида „Наблюдателницата“.

При него се пресичат два антични пътя: в посока запад- изток е пътя “Никополис ад Иструм”- “Абритус”, а в посока север- юг пътят “Сексагинта Приста”- проход “Бялата крава” в Стара планина.

Връх “Табията” на който са били изградени съоръженията, доминира над околността. От него има видимост на всички посоки и на голямо разстояние. Най- вече има визуална връзка с наблюдателния пост в местността “Чатарлъка” при с. Сушица, който предава сигнала към крепост “Калето” при Г. Г. Тръмбеш, където е първа, пътна, римска станция на пътя “Нипололис ад Иструм”- “Марцианополис”. От там се отклонява и пътя “Никополис ад Иструм”- “Абритус”. От изток видимост има до високата 7 m могила в местността “Дресеника” при с. Посабина, от където сигнала се подава към “Ковачевско кале” при с. Ковачевица.

При “Ковачевско кале” със сигурност е имало римска, пътна станция по пътя “Никополис ад Иструм”- “Абритус”. Разстоянието между “Ковачевско кале” и “Калето” при Г. Г. Тръмбеш по права линия е 30 km. По трасето на римския път е около 38-39 km. Римското съоръжение на връх “Табията” при с. Камен се намира на 15 km по трасето на пътя, от “Калето” при Г. Г. Тръмбеш и на 23-24 km от “Ковачевско кале” по трасето на пътя.

На връх “Табията” е имало римски, наблюдателен пост с кула и дървено укрепление тип „tabernas“, принадлежащ на “римските пощи” или на “съобщителни войски”, или на римския “мобилен оператор”- подразделение на Римската империя, отговарящо за подаването на различни сигнали по даден античен път, което подразделение е независимо от нормалната, римска армия и цивилното население. Кулата на съоръжението е била изградена върху могила, която е била висока през миналия век 2 m, която в днешно време е изцяло унищожена.

До него вероятно е имало укрепена, римска, пътна станция от типа “praetoria”, която е втора по ред след “Никополис ад Иструм”, а трета е станцията при “Ковачевско кале”.

Според И. Панчев, който е местен автор и краевед, върху връх “Табията” е имало останки от къща от римско или тракийско време, служеща за наблюдателница и римска, пътна станция. Наличието на останки от антични строежи говори, че пътната станция не е тип “мансио”, а е тип “претория”. Тук са намерени римски керемиди, тухли, останки от битова керамика правена ръчно и на колело, кости на животни, фрагменти от обработен камък. След римляните, византийците със сигурност са продължили да поддържат поста вероятно поне до VII век.

По време на Руско- турската война през 1877-1878 г. на Табията се провежда битката при Чаиркьой, която е първата голяма операция от действията на източния фронт по време на войната. За целта руснаците на връх „Табията“ изграждат редут, който е землено съоръжение, състоящо се от вал и ров с правилна, квадратна форма с приблизителни, външни размери 100х100 m и площ от 10 дка. Обърнато е с фронт на североизток.

Позицията на руснаците е разположена в посока север- юг на дължина около 8 km, насочена с фронт на изток, откъдето напада и войската на Али паша. Битката се състои на 9-21 септември 1877 г., когато след ожесточен бой за командната височина (Табията) по шосето с. Чаиркьой (Камен)- с. Юруклер (Николаево), Османската армия претърпява тежка загуба от 1500 убити и ранени. Руските загуби са 500 убити и ранени. Загиналите руски войни са погребани в осем братски могили при с. Камен.

Битката при село Чаиркьой е първият руски успех от действията на Източния фронт. Командването на Мехмед Али паша е посрещнато с недоволство в Истамбул. Той е сменен на 21 септември 1877 г. от поста командир на Източнодунавската армия.

Местоположение

Надморска височина: 367 m GPS координати: 43°18’30” С.Ш. и 25°57’27” И.Д.

Литература

Георгиев Г. Освободителната война 1877 – 1878. София, 1986.
Панчев, И. Камен. София, 1987.
Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.