С. Кралево – крепост Кота 310.5

С. Кралево - крепост Кота 310.5

Северната крепостна стена на крепост Кота 310.5 снимана от юг. Автор: М. Гърдев


69 / 100

Описание и история

Тракийска, антична и средновековна крепост Кота 310.5 се намира на едноименния връх, на 1.21 km североизточно по права линия от центъра на село Кралево. Възвишението е със стръмни склонове от югозапад, северозапад и североизток. Най- достъпно е от югоизток, където чрез седловина се свързва с останалата част от масива.

Твърдината Кота 310.5 заема заравненото било на върха. Тя е с елипсовидна форма с максимални размери 30х25 m. По ръба на върха се виждат останки от крепостна стена, проследяваща се под насип. От нея по- едрите камъни са отнесени за строежи от жителите на околните села и е останал само пълнежът ѝ, състоящ се от дребни, ломени камъни и бял хоросан.

Укреплението Кота 310.5 е пазило достъпа до масива „Чала“, като североизточно до него се изкачва древен път, проследяващ се в посока изток- запад от „Филипополис“ за „Адрианопол“. На масива „Чала“ той е минавал през големия тракийски, античен, късноантичен и средновековен град „Калето“.

До крепостта Кота 310.5 има кариера, която е разрушила плосък некропол от ранно- желязната епоха, античността и средновековието.

Местоположение

Надморска височина: 310 m GPS координати: 41°47’14” С.Ш. и 25°41’22” И.Д.

Литература

Нехризов, Г., Ю. Цветкова, В. Генчева. Теренни издирвания за верификация на резултати от въздушно лазерно сканиране (Airborne lidar) в района на масива Чала в общ. Стамболово, Източни Родопи. – В: Археологически открития и разкопки през 2018 г. София, 2019.
Автори: М. Гърдев и К. Василев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *