С. Минзухар – крепост Хасара

С. Минзухар - крепост Хасара

Крепост Хасара снимана от юг. Автор: М. Гърдев


68 / 100

Описание и история

Праисторическа и тракийска крепост Хасара се намира на едноименната височина, на 1.5 km североизточно по права линия от центъра на село Минзухар. Изградена е на висок конусообразен връх, с високи и стръмни склонове от всички страни.

Той доминира над околността. От него има отлична видимост на голямо разстояние на всички страни, с изключение на север, където от съседния връх „Хасартепе“ видимостта се допълва на 360°.

Укрепление Хасара е най- достъпно от север, от „Хасартепе“, където склона е най- къс и където чрез тясна седловина възвишението се свързва с останалата част от масива.

Хасара има двойна защитна линия изградена от ломени камъни без спойка. Крепостната стена на цитаделата обгражда самия връх, като има шестоъгълна форма и е издължена в посока североизток- югозапад. Максималните размери са 65х47 m. Външната отбранителна линия затваря пространство с приблизителни размери 155х138 m.

Също така североизточно до Хасара се събират два древни пътя- единият идва от северозапад и отива на изток, а втория идва от югозапад и отива на изток.

Местоположение

Надморска височина: 599 m GPS координати: 41°46’50” С.Ш. и 25°23’54” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *