С. Костел – крепост Черно бърдо


62 / 100

Описание и история

Крепост Черно бърдо се намира на едноименния връх, на 3.92 km югоизточно по права линия от центъра на село Костел. Върхът е стратегически и доминира над цялата околност. От него има широка видимост на голямо разстояние и във всички посоки.

Масива Черно бърдо е ограничен от север от река Черна, от запад и югозапад- от река Трашлийска, от юг- от река Белокравщица, а от изток- от река Средна. От югоизток има връзка с централното било на Стара планина, като започва началото си от връх „Бялата крава“.

Твърдина Черно бърдо е изпълнявала сигнално- наблюдателни функции. Тя е била с неправилна форма, като крепостната стена е следвала конфигурацията на терена. Максималните ѝ размери са били около 44х23 m. Защитената площ е била около 0.9 дка. В укреплението е имало сигнално- наблюдателна кула, а гарнизона е давал дежурства на кулата. Вероятно обектът е имал още един отбранителен, външен пояс с елипсовидна форма и максимални размери от 60х85 m. Защитената площ е била около 3.9 дка.

През 2015-2016 г. на връх Черно бърдо е построена клетка на телефонен оператор, като строежът вероятно е унищожил всички следи от крепостта.

Местоположение

Надморска височина: 895 m GPS координати: 42°51’16” С.Ш. и 26°00’24” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *