С. Костел – крепост Тюфешки рът


62 / 100

Описание и история

Тракийска крепост Тюфешки рът се намира на едноименния връх, на 8.1 km южно по права линия от центъра на село Костел. Върхът е част от едноименния рид, който се спуска от централното било на Стара планина, от юг на северозапад и след това на запад. Той е ограничен от север от река Белокравищница, от юг от поток- десен приток на река Русанка, която го ограничава от запад. Склоновете му са високи и стръмни от всички страни, с изключение на билото, което на югоизток с свързва с централното било на планината.

Връх Тюфешки рът е разположен приблизително по средата на рида и се явява най- високия на него. Той е издължен в посока изток- запад. От изток чрез широка около 10 m седловина, се свързва с останалата част от масива. Склонът му към седловината е стръмен. Върхът е стратегически с отлична видимост от всички страни и на голямо разстояние. В най- горната си част от север склонът на север е отвесен и скалист.

Твърдина Тюфешки рът по дължина е разположена на върха и южния склон, в посока север- юг. На северния склон, под върха и отвесния скален откос също има крепостна стена. Укреплението е с елипсоидна форма, продиктувана от конфигурацията на терена. Максималните ѝ размери са около 165х109 m. Защитената площ е около 11.5 дка. На самия връх има цитадела с размери около 51х36 m.

Разположението на обекта говори, че неговата основна функция е да прегради достъпа до централното било на Стара планина, по билото на рида Тюфешки рът. Формата и размерите на крепостта предполагат, че е изградена от траките. Вероятно твърдината е използвана и в по- късни периоди.

Местоположение

Надморска височина: 976 m GPS координати: 42°49’00” С.Ш. и 26°00’40” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *