С. Костел – крепост Калча


62 / 100

Описание и история

Крепост Калча се намира на едноименния връх, на 3.93 km южно по права линия от центъра на село Костел. Изградена е на стратегически връх с широка видимост на голямо разстояние и във всички посоки. Той се намира на билото на масива „Черно бърдо“. Този масив е ограничен от север от река Черна, от запад и югозапад- от река Трашлийска, от юг- от река Белокравщица, а от изток- от река Средна. От югоизток има връзка с централното било на Стара планина, като започва началото си от връх „Бялата крава“.

Склоновете на връх Калча са високи и стръмни от всички страни с изключение на североизток, където чрез седловина се свързва с останалата част от масива. На най- високата му точка има изградена малка цитадела, с размери около 20х24 m. Тук вероятно е имало сигнално- наблюдателна кула.

Външната защитна линия на Калча, загражда пространство с неправилна, правоъгълна форма, продиктувана от конфигурацията на терена. Тя е издължена в посока изток- запад. Максималните размери на укреплението са 100х55 m. Защитената площ е около 5.2 дка.

Местоположение

Надморска височина: 846 m GPS координати: 42°51’11” С.Ш. и 25°59’47” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *