С. Кесарево – селище Арпалъка


62 / 100

Описание и история

Укрепено селище Арпалъка се намира на връх на едноименния масив, на 2.61 km югоизточно по права линия от центъра на село Кесарево. Изградено е на рид, доминиращ над околността, който се простира в посока изток- югозапад. Той е с високи и стръмни склонове от всички страни. Укреплението е най- достъпно от североизток по билото на рида.

От запад височината е ограничена от Стара река, от юг и югоизток- от Каил дере, от север- от десен приток на Стара река. Селище Арпалъка се издига на около 311 m над нивото на Стара река.

Билото на рида е сравнително плоско. Около връх в западната му част се забелязва двойна, защитна линия. Тя е изградена от ров от външната страна, вал до него и вероятно върху вала е имало дървена палисада. Според разкази на местни жители в западната част на рида “Арпалъка” има издълбани много ровове, като там е имало нещо старо.

Защитните линии са издължени в посока югозапад- североизток. Вътрешната, защитна линия на Арпалъка е с елипсовидна форма и размери 220х180 m и затваря пространство от приблизително 32.1 дка. Външната, защитна линия е с приблизителни размери 490х280 m, като затвореното пространство е приблизително 131.4 дка.

Съдейки по размерите селище Арпалъка е или от тракийския период, или от средновековието.

Местоположение

Надморска височина: 398 m GPS координати: 43°08’27” С.Ш. и 25°59’28” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *