С. Бряговица – крепост Сааджика

С. Бряговица - Сааджика

Основата на кулата в иманярския трап на върха на могила Сааджика.


68 / 100

Описание и история

Крепост Сааджика се е намирала на едноименния връх, на 2.42 km североизточно по права линия на центъра на село Бряговица. Изградена е на стратегически връх, доминиращ над околността, от който има видимост във всички посоки на голямо разстояние, с изключение на запад, където видимостта е до 2 km.

На връх “Сааджика” е изградена изкуствена могила с широчина в основата 40-45 m, широчина на върха ѝ около 17 m и височина от 7 m. Около могилата има издълбан ров, широк около 10 m, който в момента е дълбок около 0.5-1 m и е с ясно очертан ръб от външната страна. От север през рова има оставено парче насип, който пресича рова и в горната си част е широк около 1.5 m, по който насип се е стигало до могилата.

На върха ѝ е имало изградена каменна кула, която е била изградена от ломени, плочести камъни, споени с кал. В момента на върха на могила “Сааджика” има огромен, иманярски трап, с диаметър около 4 m и дълбочина около 3-4 m. В него се забелязва част от строежа на основите на кулата. Вероятно по основата на могилата е имало дървена палисада, която заедно с широкия ров от външната страна на палисадата са давали добра защита на гарнизона на кулата от разбойници и малки отряди.

Връх “Сааджика” се намира на кръстовище на два антични пътя. В посока север- юг от тук минава пътят от „Пиргос“ при с. Пиргово на река Дунав към „Твърдишкия проход“. Вторият път от запад се отклонява от главния път „Никополис ад Иструм“- „Марцианополис“ при крепост „Калето“ при с. Г. Г. Тръмбеш и продължава към крепостта „Кале пътека“ при с. Ново градище.

Гарнизона на укрепление Сааджика вероятно е изпълнявал сигнално- наблюдателни функции вероятно и по двете комуникационни направления. На терена не се намира битова керамика.

Местоположение

Надморска височина: 288 m GPS координати: 43°12’22” С.Ш. и 25°54’34” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *