С. Теменуга – крепост Оградите

С. Теменуга - Оградите

Бегли останки от отбранителната линия на кастел Оградите.


68 / 100

Описание и история

Крепост Оградите се е намирала в едноименната местност, на 1.55 km източно по права линия от центъра на село Теменуга. Изградена е на билото на рид, който се спуска от север на юг. От юг е ограничен от Стара река, от запад- от потока Кула дере, а от изток- от потока Чешмите. Билото на рида представлява естествени тераси и върхове, свързани със седловини. На една такава тераса в местността „Оградите“ е имало изградена крепост.

Укрепление Оградите е разположено правилно спрямо посоките на света, с много леко отклонение от около 7°. Максималните размери на кастела са: от запад около 130 m, от север около 100 m, от изток около 120 m и от юг- около 110 m. Затворената площ е около 13.7 дка. От изток и юг със сигурност е имало още една защитна линия, като не може да се определи дали е било ров или още една крепостна стена.

Трасето на северната стена на обект Оградите не си личи на терена. Западната и източната са били прави, а южната- дъгообразна и леко изпъкнала навън. В югоизточния ъгъл се забелязват останките на правоъгълна кула с приблизителни размери 18х15 m, разположена с дългата страна в посока север- юг.

До Оградите в посока север- юг, минава античния път „Сексагинта Приста“- проход „Бялата крава“ в Стара планина. Според местните хора тук наистина е имало крепостно съоръжение и път. Камъните от него много отдавна са били взети за изграждането на постройки в селото. В днешно време крепостта е тотално обезличена и бегли следи от нея се виждат само от въздуха. Съдейки по разположението и защитната линия, Оградите е от античния период, а вероятно и от късноантичния.

По всяка вероятност до кастела е имало и римска, пътна станция, тъй като от тук до римското селище под връх „Чомаковец“ в гр. Стражица, където вероятно е била другата пътна станция по този път, са около 20 km по трасето на пътя.

Местоположение

Надморска височина: 410 m GPS координати: 43°06’27” С.Ш. и 26°01’24” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *