С. Хан Крум – аулът на Омуртаг

img 2097 e1605937465225

69 / 100

Описание и история

Средновековна крепост и антична, и късноантична пътна станция Аулът на Омуртаг се намира на 2.13 km южно по права линия от центъра на село Хан Крум, върху полегат склон, в близост до река Камчия. Укреплението е изградено на важен кръстопът- южно от него в посока изток- запад минава пътят „Монтанезиум“- „Одесос“, а източно с посока север- юг минава римският път от „Дуросторум“ през „Драгоевският проход“.

Реално Аулът на Омуртаг е контролирала най- важното кръстовище в Плиско- Преславското поле. Издигната е върху голям, византийски, епископски център. От него са открити 4 базилики, селище от IV-V век, водопровод, каптиран извор и баня. Но проведените разкопки са само на територията на аула. Извън него не е проучвано.

Убедени сме, че на този кръстопът е имало римска и византийска, пътна станция. След пристигането на българите в района, те веднага осъзнават стратегическото положение на мястото и изграждат тук землено укрепление с приблизителни размери 250х350 m, което е предшествало Аула на Омуртаг.

Аула се състои от землено укрепление с правоъгълна форма 515×405 m и каменна крепост в него 110 на 93 m, която е почти в центъра. Земленото укрепление се е състояло от вал и ров. Сравнително по- добре е запазен западния ров, който има ширина 4-5 m и вал около 1.5- 2 m. Зидът на твърдината е широк от 1.7 до 1.9 m. Изграден е от дялани блокове и хоросан.

На източната страна се намира вход, а над него се е издигала четириъгълна вътрешна кула. Входове е имало и на другите три страни. Запазени са субструкциите на стълбища, водещи за куртината. Вътре в каменната крепост са разкрити основите на сгради с най- различни функции, като включително и баня състояща се от съблекалня, топло помещение, пещ и склад за дърва. На места има части от тухлена настилка.

Според надписа на Чаталарската колона, аулът е бил построен от Омуртаг в 822 г. Съществувал е до XI век.

Местоположение

Надморска височина: 188 m GPS координати: 43°11’12” С.Ш. и 26°53’52” И.Д.

Литература

Дремсизова- Нелчинова, Цв., В. Антонова. Каталог на археологическите паметници в Шуменски окръг. София, 1975.
Чолпанов, Б. Каменните щитове. София, 1989.
Шкорпил, К. Старобългарска съобщителна мрежа около Преславъ и крепостите по нея. София, 1929.
Балабанов, Т. Нови проучвания в аула на хан Омуртаг. – В: ИИМШ, кн. 12. Шумен, 2004.
Автор: М. Гърдев

Снимки

Снимки от аулът на Омуртаг

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *