Гр. Върбица – преграда Завой кале

img 4172 scaled e1605941253466

63 / 100

Описание и история

Късноантична и средновековна преграда Завой кале се намира на 6.47 km южно по права линия от центъра на град Върбица, на едноименното възвишение. От югоизточната му страна е изградена преградна стена. Надморската височина е 850 m. Пред нея в източна посока протича реката Лом дере. Преградата е изградена под формата на буквата “г”, ориентирана в посока изток- запад с фронт на юг.

Завой кале представлява кула от която в двете посоки тръгват две каменни стени. Точните размери на съоръжението не могат да се определят. Градежът е от обработен камък за лицата и пълнеж от ломен камък, споен с бял хоросан. Кулата е със размери 15х13 m. Стените са дебели 1.2 m и запазена на височина до 2.3 m.

От източната страна на северното протежение на преградата има следи от ров и вал. Дължината на това съоръжение е около 100 m в посока изток- запад. Валът е широк 4 m а ровът- 3 m. Преграда Завой кале контролира древния път “Трошка пътека”, който е главния път през “Върбишкия проход”. Преградата е построена от византийците, но е използвана и през времето на Първото българско царство, като вероятно е използвана и през Второто българско царство.

Местоположение

Надморска височина: 850 m GPS координати: 42°56’10” С.Ш. и 26°40’54” И.Д.

Литература

Момчилов, Д. Пътна и селищна система между Източна Стара планина и “Еркесията” IV-XIV в. (Върбишки, Ришки и Айтоски проход). Варна, 1999.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *