С. Горски Сеновец – селище Могилата

С. Горски Сеновец - Могилата

Снимка на Могилата.


68 / 100

Описание и история

Праисторическо, укрепено селище Могилата се намира на едноименния връх, на 0.63 km югоизточно по права линия от центъра на село Горски Сеновец. Според изследователите от РИМ В. Търново Могилата е от новокаменната и бронзовата епоха- 3700-2750 г.пр.н.е. Височината ѝ е 5 m, а диаметъра в основата е с дължина 80-85 m. Върхът е широк и равен.

От изток и север на времето е била ограничена от река Коджа бунар, която е десен приток на река Шипа, която тече югозападно и западно от Могилата. Обилната вода, прекрасния климат и обширните дъбови гори с много дивеч са привлекли хората в миналото на това място. Множество хора са се заселвали на едно и също място и така се е образувала селищната могила.

Защитната линия вероятно е представлявала ров или няколко рова, а от вътрешната страна е имало ограда от измазан с глина плет, или дървена палисада. По- късно върху нея и до нея от югозапад тук се заселват траките, като тяхното селище продължава да съществува и по време на Римската империя.

В иманярски изкоп върху Могилата освен останки от битова, праисторическа керамика, открихме и парчета бял хоросан, което свидетелства, че върху нея в по- късен етап е имало изградена или кула, или крепост. На върха на Могилата от въздуха се забелязва ограждение с квадратен план с дължина на страната от 35 m.

Местоположение

Надморска височина: 215 m GPS координати: 43°16’36” С.Ш. и 25°53’59” И.Д.

Литература

Тодоров, А., С. Ангелов. Из миналото на Горски Сеновец. Ръкопис, 1986.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *