С. Горски горен Тръмбеш – крепост Калето

С. Г. Г. Тръмбеш - Калето

Крепост Калето снимана от североизток.


68 / 100

Описание и история

Антична, късноантична и средновековна крепост Калето се намира на 0.34 km северозападно по права линия от центъра на село Горски горен Тръмбеш. Изградена е на стратегически връх, от който има отлична видимост във всички посоки и на голямо разстояние. Върхът е лесно забележим и отличим от всички страни. Той е изкуствено заравнен, като от север чрез натрупване на землени маси е повдигнат над основния терен на височина до 10 m. От юг и запад склоновете са високи и стръмни. От юг тече река Янтра.

Крепост Калето се издига на около 288 m над нивото на реката. Тя е с неправилна форма, издължена в посока северозапад- югоизток. Крепостните стени следват конфигурацията на терена. Грубо формата ѝ наподобява връх на копие. Максималните размери са около 260х130 m. Дължината на стените е следната: север- около 95 m, североизток- около 193 m, югоизток- около 60 m, юг- около 160 m, югозапад- около 142 m и запад- около 45 m. По средата на твърдината един напречен зид я разделя на две части. Той се намира на около 145 m от югоизточната крепостна стена. По предание е имала само един вход, вероятно от югоизток. В северната част е имало запазен зид дълъг 8 m и широк 3 m. Той е бил изграден от ломени камъни споени с червен хоросан.

В Калето проф. В. Златарски е провеждал археологически разкопки. Намерени са мраморни пиедестални камъни, мраморни чаши, римски монети, антична, късноантична и средновековна битова керамика. Камъните от твърдината са използвани за постройки на жилища в селото. До селото, близо до укреплението, има следи от средновековна църква, което навежда на мисълта, че през Второто българско царство този район е бил важно духовно средище.

В Калето е имало открита разрушена наблюдателна кула. Открити са следи от пожар, намерени са големи количества горяло жито, ръж, просо, съхранявани в големи по обем глинени съдове. Крепост Калето е вероятно е построена през края на III и началото на IV век, а е разрушена през VI век. Тя е охранявала първа пътна станция по римския, главен път „Никополис ад Иструм“- „Марцианополис“. Станцията се е намирала в местността „Чатарлъка“ на 2.26 km югоизточно по права линия от центъра на село Сушица и на 2.5 km северно от Калето. В днешно време кастела е обрасъл гъсто с храсти и дървета, като е достъпна само една малка площадка в началото, на която има отлят фундамент за беседка.

Местоположение

Надморска височина: 338 m GPS координати: 43°13’22” С.Ш. и 25°50’01” И.Д.

Снимки

Снимки на крепост Калето

Литература

Ангелова- Атанасова, М. Топонимията на Горнооряховско. В. Търново, 1996.
Овчаров, Т. Средновековни обекти във Великотърновско. В. Търново, 2001.
Шкорпил, К. Опис на старините по течението на река Русенски Лом. София, 1914.
Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.