С. Вишовград – крепост Висшеград

С. Вишовград - Висшеград

Крепост Висшеград снимана от пътната станция.


72 / 100

Описание и история

Антична, късноантична и средновековна крепост и римска, пътна станция Висшеград или още Висок град се намира на връх “Чуката”, на 1.97 km източно по права линия от центъра на село Вишовград. Издигната на скален нос, издължен в посока изток- запад, със стръмни и на места отвесни, и високи склонове от север, изток и юг, като древния строител умело се е възползвал от природните дадености. Твърдината се издига на около 200 m над античния път, който минава долу в равнината.

Условно Висшеград може да се раздели на две части- цитадела (същинска крепост) и укрепено предградие.

Цитаделата на Висшеград има неправилна, триъгълна форма с максимални, приблизителни размери 183х44 m и защитена площ от около 6.2 дка. Крепостната стена е градена от местен, ломен камък споен с бял и червен хоросан, като тя следва конфигурацията на терена. От юг, твърдината е била защитена от отвесни склонове, като само в крайната източна част има стена от тази страна. От запад, където укреплението е най- достъпно, стената е била двойно по- дебела и е защитавана от поне една кула с внушителни размери.

Тя е била издигната върху изкуствено повдигнат терен, като за тази цел е използван материалът от рова. Пред основната стена е издълбан широк около 10 m и дълбок около 4 m ров, като в неговата основа, на 3 m пред основната стена, се виждат останките на втора, по- тънка стена- вероятно протеихизма.

Целия терен на Висшеград е гъсто застроен, като основите на сгради личат под насипи. Северната част на цитаделата и голяма част от западната е изрината от иманяри, като дупките достигат 1.5 m дълбочина и площ от над 10 m2. В изкопите се намира голямо количество фина керамика и останка от масивна каменна колона с диаметър 0.4 m.

На 126 m пред основната, западната стена се забелязват почти напълно унищожени останки от още една стена, която е защитавала предградието на Висшеград. Пред нея е имало изсечен в скалата ров, който в момента е запълнен. По терена между двете стени не се забелязват останки от сгради, освен един насип върху който е издигнат и ограден кръст.

Местните наричат мястото на кръста “кулата”. Най- вероятно предградието е било застроено от дървени постройки, като единствената масивна сграда е била църква, която вероятно се намира под насипа със споменатия кръст.

От Висшеград има видимост към всички околни крепости от изток и североизток, като визуалната връзка на изток има до крепостите при гр. Горна Оряховица. На североизток пряка връзка има с крепостите до “Никополис ад Иструм”. На север, североизток, запад и юг визуална връзка с крепостите се осъществява чрез сигнално- наблюдателни кули.

Източно под Висшеград минава античен път, на който калдъръма е запазен и до днес. Югоизточно под нея е имало кръстовище на антични пътища и мост над река Зараповска, като той се е намирал на мястото на съвременния. Тук се пресичат следните пътища: От север с един път идват комуникациите от “Нове” и “Никополис ад Иструм”.

След като пресичат реката по моста, едно разклонение се отправя към проходите на Стара планина “Тъженски”, “Скобелевски” и “Химитлийски”, а второ- към “Дискодуратере” и проходите “Шипка” и “Верейски”. В посока изток- запад минава пътят от “Одесос” и “Марцианополис” към “Мелта” и “Монтанезиум”. Тоя път също минава по моста над река Зараповска.

На това важно кръстовище до моста и на 1 km южно по права линия от Висшеград е била построена римска, пътна станция. Тя е изградена на пътя “Одесос”- “Монтанезиум”, на 26 km от предната, която се намира близо до крепостта “Ряховец”. Мястото на което се е намирала е избрано отлично- до тракийско и римско селище с много вода и широки пасища.

Теренът който е избран за станцията е с отвесни скални склонове от запад, север и изток, като е най- достъпен от юг, откъм всички пътища, които тук се събират наедно. От запад и север мястото е ограничено от река Зараповска, а от изток- от десен неин приток. В днешно време станцията е изцяло унищожена като на мястото се намират само парчета битова керамика. Възможно е станцията да е била тип “мансио”.

Местоположение

Координати на крепост Висшеград: Надморска височина: 377 m GPS координати: 43°09’32” С.Ш. и 25°19’28” И.Д.
Координати на пътната станция: Надморска височина: 228 m GPS координати: 43°09’00” С.Ш. и 25°19’44” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев и К. Василев

Снимки

https://photos.app.goo.gl/sT5MTvMvMsUhYvVE7

Comments are disabled.