С. Горно ново село – укрепено селище Чирпалъка

С. Горно ново село - Чирпалъка

Разхвърляни камъни и иманярски изкоп във вътрешността на Чирпалъка.


62 / 100

Описание и история

Укрепено селище Чирпалъка се намира на едноименния, стратегически връх, на 1.42 km северозападно по права линия от центъра на село Горно ново село. Върхът е последният, южен, висок връх на рид, който се спуска от хижа Каваклийка на юг. Той е със стръмни склонове от всички страни с изключение на север, към билото на рида. От северозапад, запад и югозапад е ограничен от река Кирезлик дере, от североизток, изток и югоизток- от река Ямач дере. Южно под върха при водослива им започва Новоселска река.

Връх Чирпалъка е куполообразен със заравнено било. По ръба на заравнеността се забелязва нисък, почти заличен вал, който е под прави линии. Заграденото пространство е с неправилна трапецовидна форма, издължена в посока североизток- югозапад. Максималните размери на обекта са 106х66 m. Защитената площ е около 6 дка. Във вътрешността и в гората керамика не се вижда по терена.

Може да се предположи, че на връх Чирпалъка през някой древен период е имало укрепено селище. Защитната линия е аналогична на тази на „Топра асар“, с тая разлика, че валът е много по- рехав и малък. На него вероятно е имало дървена палисада. Двете землени укрепления са на разстояние 1.75 m по права линия едно от друго. От запад на 1.24 m по права линия се намира крепост „Голямото кале“.

Местоположение

Надморска височина: 795 m GPS координати: 42°27’51” С.Ш. и 25°13’20” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.