С. Горно ново село – крепост Осман йолу

С. Горно ново село - Осман йолу

Снимка на връх Осман йолу от юг.


65 / 100

Описание и история

Крепост Осман йолу се е намирала на едноименния връх, на 3.39 km северно по права линия от центъра на село Горно ново село. Била е изградена на изключително стратегически връх, който доминира над цялата околност. От него има отлична видимост във всички посоки, като от север стига до билото на Стара планина, а на юг се виждат Родопите.

Освен отличната видимост, връх Осман йолу се намира на пътно кръстовище. В посока изток- запад от тук минава древния път, който върви по билото на Средна гора. От север и североизток тук се изкачват древни пътища, идващи от Старопланинските проходи над селата Скобелево, Ясеново и Шипка. В Задбалканската котловина главен пътен възел в тоя район се явява „Севтополис“. Този път, по който всички комуникации стигат до билото на Средна гора се е използвал и от Османската империя и се нарича „Осман йолу“ или „Османски път“.

След като стига до билото при укреплението, той се разклонява по следните начини: Първото разклонение продължава по билото на запад и при хижа Каваклийка започва да слиза към Тракия. Той минава покрай „Голямото кале“ при с. Горно ново сели и „Калето“ при с. Медово.

Втория път от връх Осман йолу продължава на юг към земленото укрепление „Топра асар“, като този път е второстепенен спрямо другите три.

Третия път северно от върха се отклонява на югоизток по билото на планината в местността „Батаклъка“ и при връх „Гюргенли“ започва да се спуска на юг през „Новоселския проход“.

Твърдина Осман йолу е изпълнявала сигнално- наблюдателни функции, служила е за контрол на това важно кръстовище и е изпълнявала функцията на пътна станция на най- високата точка в тази част от планината. В днешно време обекта е изцяло унищожен, като на терена има разположено военно поделение, което е наследник на крепостта.

Местоположение

Надморска височина: 1066 m GPS координати: 42°29’06” С.Ш. и 25°13’49” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *