С. Драгойново – селище Църквището

С. Драгойново - Църквището

Останки от базилика в Църквището.


71 / 100

Описание и история

Укрепено, тракийско и антично селище с укрепено светилище Църквището се намира в едноименната местност, на 1.66 km югоизточно по права линия от центъра на село Драгойново. Огромно тракийско, укрепено селище е било разположено по трите съседни височини „Малкия асар“, „Хисаря“ и „Църквището“ и долините между тях.

Защитните зидове на изток достигат до свинарника на село Драгойново, като включват в защитеното пространство част от изворите на река Кърджа дере. Общо каква площ е заемало трако- римското селище на трите рида, не може да каже никой без подробно изследване на цялата територия им територия, която в днешно време е обрасла с бодливи храсти.

Според проф. Иван Велков това голямо, укрепено селище е принадлежало на някой тракийски вожд а поминъка му е бил скотовъдство, за което говори укрепените дворни пространства, включващи освен жилища за хората и обори за добитъка. Според професора тракийците са били скотовъди, тъй като самия Севт се е хвалил, че няма злато, но има 600 вола и 4000 овце.

На скална тераса в местността Църквището, която е изкуствено дооформена, се е намирало укрепеното светилище на селището. Терасата е с отвесен скален склон от югоизток и юг, и стръмни склонове от север и северозапад. По тия склонове, свързани с отвесните скали, И. Велков е открил защитни „циклопски“ зидове, разположени по склоновете, както и по самата площадка.

Същите зидове засичат и археолозите при провеждането на археологически разкопки на Църквището. Засечените овали на тия крепостни стени са били с размери: 25 m от север, ориентиран в посока изток- запад и централен, ориентиран в същата посока с дължина от 26 m. Тоя зидове са били широки 0.7 m и според археолозите, са по- ранни от църквата открита на терена, тъй като зидовете ѝ са изработени от камъни от въпросните огради.

Част от оградените пространства в Църквището описани и скицирани от И. Велков стоят непроучени южно от площадката на светилището. В по- късни времена защитният тракийски и античен зид на светилището е бил използван и от свещенослужителите на църквата, като вероятно във височина е бил издигнат от ломени камъни споени с кал.

Светилището в местност Църквището е било посветено на Тракийския конник, тъй като са открити над 7 мраморни плочки, посветени на него и една на богинята Хера. То съществува до втората половина на IV век, когато е разрушено при Готските войни от 376-378 г. В края на IV век и максимум началото на V, върху останките му е построена християнска църква. Тя е изградена от малки, средни и големи ломени камъни, споени с бял хоросан в opus emplectum, като пълнежът се е състоял от малки камъни и фрагменти керамика, споени с хоросан. Вероятно в зидовете е имало и тухлени пояси, тъй като са открити множество глинени тухли. Оградния зид на тая църква е бил надграден с ломени камъни споени с глина. Ширината на градежа е 0.7 m, запазената височина е достигала до 0.78 m.

В стените на църквата в Църквището е имало прозорци, тъй като са открити фрагменти прозоречно стъкло. Стените са били украсени със стенописи. Дебелината на хоросановата мазилка е била в рамките 0.5-1 sm. Използваните цветове са бял, син, жълт. Откритите фрагменти позволяват да се предположи украса с пана. Последните заключения на археолозите са, че тук е имало манастирски, късноантичен комплекс, който е разрушен в края на VI или началото на VII век от аварите или славяните.

Изградената в Църквището църква е била трикорабна базилика. През XII век църквата отново е възстановена, но вече стените ѝ са изградени от ломени камъни, споени с кал. Тази църква вероятно пак е била част от манастирски комплекс, който е просъществувал до XIV век.

Местоположение

Надморска височина: 311 m GPS координати 41°58’53” С.Ш. и  25°14’37” И.Д.

Литература

Велков, И. Драгойново – един тракийски селищен център. – В: Известия на археологическия институт, книга 19. София, 1955.
Топалилов, И., К. Станев. Археологически разкопки на обект “Църквището”, в землището на с. Драгойново, общ. Първомай. – В: Археологически открития и разкопки през 2010 г. София, 2011.
Топалилов, И. Археологически разкопки на обект “Църквището”, в землището на с. Драгойново, общ. Първомай. – В: Археологически открития и разкопки през 2011 г. София, 2012.
Топалилов, И. Археологически разкопки на обект “Църквището”, в землището на с. Драгойново, общ. Първомай. – В: Археологически открития и разкопки през 2012 г. София, 2013.
Топалилов, И., Н. Бояджиев. Археологически разкопки на обект “Църквището”, в землището на с. Драгойново, общ. Първомай. – В: Археологически открития и разкопки през 2016 г. София, 2017.
Топалилов, И., Н. Бояджиев. Археологически разкопки на обект “Църквището”, в землището на с. Драгойново, общ. Първомай. – В: Археологически открития и разкопки през 2019 г. София, 2020.
Автор: М. Гърдев

План

С. Драгойново - Църквището
План на загражденията в Църквището по И. Велков.

Снимки

Снимки от Църквището

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *