С. Големанци – укрепено селище Тузла бунар

С. Големанци - укрепено селище Тузла бунар

Могила Тузла бунар снимана от югозапад. Автор: М. Гърдев


62 / 100

Описание и история

Укрепено, праисторическо и тракийско селище Тузла бунар се намира в едноименната местност, на 2.06 km североизточно по права линия от центъра на село Големанци. Изградено е на могила, заключена в ъгъла между реките Тузла бунар и Хамам дере, които го ограничават от север и изток, и юг. От север, изток и юг склоновете на могилата са много стръмни.

От запад, от където възвишението е най- достъпно е имало отбранителна линия вероятно включваща ровове и валове, които в момента не се виждат на повърхността. Западната страна на Тузла бунар е дълга 110 m и в северната ѝ половина в момента се забелязва отсеченост на терена, която прави могилата в тази част стръмна и висока. Реално достъпът в момента е от югозапад.

По терена на Тузла бунар се намират множество древни сечива от бита, изработени от камък, както и праисторическа и битова керамика. Също така се среща и голямо количество кварцови парчета, които липсват в околните ниви извън селището. Това ни подсказва, че населението на селището се е занимавало със златодобив от златни жили.

Местоположение

Надморска височина: 262 m GPS координати: 41°48’04” С.Ш. и 25°29’51” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев, Е. Минчев и К. Василев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *