С. Буково – селище Кота 487.8

С. Буково - Кота 487.8

Лъвска глава в профил на скалите на Кота 487.8.


72 / 100

Описание и история

Тракийско, укрепено селище Кота 487.8 се намира на едноименния връх, на 2.93 km югозападно по права линия от центъра на село Буково и на 224 m югоизточно от крепостта “Кара кая”. Представлява скална група с размери 94х86 m, която група на скалистото си равно плато има изсичания като канали и басейни.

Към скална група Кота 487.8 от север и северозапад има три изкуствени тераси, които във външния си край са със стръмни склонове под вид на бегма. По края на тия тераси защитата се е състояла от дървени палисади, като всяка тераса е имала отделна ограда. От изток, юг и югозапад за отбрана са използвани отвесните скални склонове на скалната група.

Общото защитено пространство на Кота 487.8 е с неправилна елипсовидна форма, издължена в посока северозапад- югоизток. Максималните му размери са около 99х80 m. Защитената площ е около 6.3 дка. Намерената керамика е от желязната епоха или ранно желязната епоха.

Археолозите предполагат, че обекти “Кара кая”, Кота 487.8, “Люляков камен”, “Боа тепе” и селището в местността “Маджарското” вероятно представляват единен комплекс, с най- защитен в отбранителна гледна точка обект “Боа тепе”, който се явява център на цялата група. Тук в скалата се вижда издялана лъвска глава, която се наблюдава в профил. По скалите наоколо има множество изсичания под вид на басейни, улеи и скални ниши.

Местоположение

Надморска височина: 487 m GPS координати 41°55’13” С.Ш. и  25°14’03” И.Д.

Литература

Андонова, А., Е. Божинова. Теренно археологическо проучване в землищата на с. Буково, община Първомай и с. Ночево, община Черноочене. – В: Археологически открития и разкопки през 2009 г. София, 2010.

Снимки

Снимки от Кота 487.8

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *