С. Буково – крепост Кара кая

С. Буково - Кара кая

Крепостната стена на Кара кая.


65 / 100

Описание и история

Тракийска крепост Кара кая се намира на едноименното възвишение, на 2.82 km югозападно по права линия от центъра на село Буково. Изградена е на връх със стръмни склонове от всички страни. Най- достъпен е от югоизток, където склонът е най- къс. От юг и запад има скални групи които умело са включени в защитната линия, която е двойна.

Крепостните стени на Кара кая са изградени от ломени камъни без спойка и са силно обезличени. Те се проследяват под рехави насипи. Вътрешното укрепление е с елипсовидна форма и е изградено на самия връх. Издължено е в посока югоизток- северозапад. Максималните му размери са 50х35 m. Защитената площ е около 1.5 дка. В него е включена западната скална група.

Външната крепостна стена на Кара кая загражда пространство с неправилна елипсовидна форма, издължена в посока север- юг. Тя включва в защитата си и западната скална група, и южната скална група. В северната част на обекта, където склонът е най- стръмен, защитната линия е единична. Максималните размери на укреплението са 86х63 m. Общата площ е около 3.7 дка.

Събраната керамика в твърдината е от желязната епоха и по- точно от ранно- желязната. По скалите наоколо има множество изсичания под вид на басейни, улеи и скални ниши. Археолозите предполагат, че укрепленията Кара кая, “Кота 487.8”, “Люляков камен”, “Боа тепе” и селището в местността “Маджарското”, вероятно представляват единен комплекс, с най- защитен в отбранителна гледна точка обект “Боа тепе”, който се явява център на цялата група.

Местоположение

Надморска височина: 503 m GPS координати 41°55’19” С.Ш. и  25°13’53” И.Д.

Литература

Андонова, А., Е. Божинова. Теренно археологическо проучване в землищата на с. Буково, община Първомай и с. Ночево, община Черноочене. – В: Археологически открития и разкопки през 2009 г. София, 2010.

 

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *