С. Буково – крепост Боа тепе

С. Буково - Боа тепе

Крепостната стена на Боа тепе, проследяваща се под насип.


66 / 100

Описание и история

Тракийска крепост Боа тепе се намира на едноименния връх, на 3.03 km южно по права линия от центъра на село Буково. Изградена е на възвишение със стръмни и високи склонове от всички страни. Върхът на хълма е изкуствено заравнен. Най- достъпен е от югоизток, където склонът е най- къс. Той е стратегически и доминира над околността. От него има отлична видимост във всички посоки. Върхът е издължен в посока север- юг.

Крепостната стена на Боа тепе е изградена от ломени камъни без спойка. Защитната линия е двойна. От юг на върха има скална група, която умело е включена в отбранителната линия. Външната стена затваря пространство с максимални размери около 125х61 m. Защитената площ е около 6 дка. Формата на обекта е неправилна, като крепостната стена следва конфигурацията на терена.

Археолозите предполагат, че обекти „Кара кая“, Кота 487.8, „Люляков камен“, Боа тепе и „Маджарското“ вероятно представляват единен комплекс, с най- защитен в отбранителна гледна точка обект Боа тепе, който се явява център на цялата група. По скалите наоколо има множество изсичания под вид на басейни, улеи и скални ниши.

Местоположение

Надморска височина: 579 m GPS координати 41°55’06” С.Ш. и  25°14’53” И.Д.

Литература

Андонова, А., Е. Божинова. Теренно археологическо проучване в землищата на с. Буково, община Първомай и с. Ночево, община Черноочене. – В: Археологически открития и разкопки през 2009 г. София, 2010.
Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *