С. Стоките – крепост Купнеца


62 / 100

Описание и история

Тракийска крепост Купнеца се намира на едноименния връх, на 10.22 km южно по права линия от центъра на село Стоките. Издигната е на стратегически връх, от който има отлична видимост във всички посоки. Възвишението е самостоятелно с триъгълна форма и високи и стръмни склонове, като е най- достъпно от югоизток, където чрез седловина се свързва с останалата част от масив “Солища”. От юг и запад възвишението е ограничено от река Българещица, а от изток и север- от десен неин приток.

Билото на хълма е издължено в посока изток- запад, като южният склон е изолиран с отвесна скална стена. Югоизточния склон също е изолиран от билото с отвесна скална стена. Така от от най- достъпната част връх Купнеца е защитен природно. На самото било от изток, север и запад се забелязват очертанията на крепостна стена, затваряща пространство с елипсовидна, неправилна правоъгълна форма с максимални размери 222х93 m. Има вероятност от север крепостната стена да е двойна. Защитеното пространство е с площ от около 19 дка.

Трите крепости “Венеца”, “Градът” и Купнеца, са част от рида “Солища”, който се спуска от централното било на Стара планина на север. Трите обекта затварят билото му от север, изток и югозапад. Със сигурност и трите са от тракийският период, като “Градът” е съществувал и в по- късни времена, вероятно по времето на Източната римска империя и Българската държава. От тук от централното било на Стара планина на север се спуска път към севлиевското поле. Някой изследователи го определят за римски въпреки, че няма никаква логика в това твърдение.

Местоположение

Надморска височина: 1239 m GPS координати: 42°46’14” С.Ш. и 25°04’12” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *