С. Братя Кунчеви – крепост Марашите

С. Братя Кунчеви - крепост Марашите

Югозападния ъгъл на крепост Марашите.


65 / 100

Описание и история

Праисторическо и тракийско, укрепено селище, и антична крепост Марашите се намират на едноименната селищна могила, на 1.89 km югоизточно по права линия от центъра на село Братя Кунчеви. Селищна могила “Марашите” е с приблизителен диаметър в основата около 110-120 m и височина от около 8-11 m. Тя е стратегическа и доминира над околната равнина. От нея има отлична видимост във всички посоки на голямо разстояние. Тя е образувана от праисторически селища, които чрез бита си са натрупали материал, който постепенно се е издигнал над околната равнина.

Част от селищата на това място са били укрепени, вероятно с ров, вал и дървена палисада върху него. По времето на римската инвазия върху могила “Марашите” е била издигната сигнално- наблюдателна кула. На нея е имало изградена кула с правоъгълна форма с приблизителни размери 13х19 m, обърната с дългата си страна в посока изток- запад. Тя е била изградена вероятно от ломен камък, споен с бял хоросан. Около кулата е издигнато укрепление, на което защитната линия се състои от вал, ров от вътрешната страна и дървена палисада на вала. Размерите на укреплението са 38 m от запад, 52 m от юг, 38 m от изток и 49 m от север. Затворената площ е около 1.96 дка.

В момента цялата могила е обрасла с тръни и бодливи храсти. На място все още се вижда запазена външната отбранителна линия на съоръжението. Намират се парчета глина с която са измазвани плетовете на праисторическите къщи, тракийска керамика и керамика правена на колело.

Крепостно съоръжение Марашите е принадлежало на „римските пощи“ или на „съобщителни войски“, или на римския „мобилен оператор“- подразделение на Римската империя, отговарящо за подаването на различни сигнали по даден античен път, което подразделение е независимо от нормалната, римска армия и цивилното население.

Такива укрепления като Марашите са засечени и посетени от нас в Северна България, като там сме срещали много такива. В Южна България освен това, сме срещали подобно и в Източните Родопи. Учените са установили, че името “Марашите” е с тракийски произход.

Местоположение

Надморска височина: 185 m GPS координати: 42°29’09” С.Ш. и 25°51’54” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Видео

Comments are disabled.