Гр. Велико Търново – крепост Картала

Гр. В. Търново - крепост Картала

Североизточната оградна стена на Картала.


63 / 100

Описание и история

Тракийска крепост Картала се намира в крайната, северна част на едноименния хълм, на 1.46 km северно по права линия от центъра на град Велико Търново. Разположена е на скалист полуостров с неправилна издължена форма първо на север, а после на северозапад. Полуострова е със скални отвесни склонове в горната си част, които от запад и север са къси, а от изток са високи.

Под отвесните склонове следва стръмна част надолу, която е по- дълга от изток и север а по- къса от запад. Ридът е ограничен от изток от река Янтра, от север от река Зеленика, а от запад- от суходолие.

Северозападно под укрепление Картала се намира тракийската твърдина “Зеленика”, северно през река Янтра е “Янина крепост”, североизточно е тракийската преграда “Търновски порти”, източно е тракийската крепост “Гарга баир”, а югоизточно се намира тракийската крепост на хълма “Царевец”.

Крепост Картала е с максимална дължина 462 m, максимална широчина 190 m и защитена площ от около 51.3 дка. Формата е неправилна, изцяло съобразена с конфигурацията на терена. Крепостните стени на укреплението са изцяло унищожени. Камъните от тях са отишли за изграждане на османска табия “Картала” и за военни позиции, които се намират във вътрешността на укреплението.

Във вътрешността на обекта се забелязват останките на сигнално- наблюдателна кула с кръгла форма. Диаметърът на насипа от камъни е около 8 m. Кулата е била с правоъгълна или квадратна форма с размери 4х4 m. Вероятно основата е била каменна, а във височина конструкцията ѝ е била дървена.

Картала е част от цялостна крепостна система на населено място, заемащо площ от около 6х6 km. По онова време тук обитават племената Кробизи и Уздицензи. За Кробизите Страбон и Павзаний пишат, че по време на война са сбирали до 200 000 мъжка армия. Населеното място няма аналог по големина и сложност на укрепителните съоръжения.

По всяка вероятност тук е била столицата на племето Кробизи- “Берипара”. Южно от крепостта в посока изток- запад се проследява трасето от античен и средновековен път, който в тая отсечка тръгва от хълма “Царевец” към крепостта “Хоталич” при гр. Севлиево. Във вътрешността се забелязват множество иманярски изкопи.

Местоположение

Координати на кулата, която е вътрешна за крепост Картала: Надморска височина: 340 m GPS координати: 43°05’41” С.Ш. и 25°37’45” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *