С. Въглевци – крепост Кота 543.3


63 / 100

Описание и история

Късноантична или средновековна крепост Кота 543.3 се намира на едноименния връх, на 4.15 km северозападно по права линия от центъра на село Въглевци. Изградена е изградена на връх, който се намира на билото на рид, спускащ се от север на югозапад от връх „Чукара“. Той е със стръмни и високи склонове на запад и изток. От север и юг склоновете също са стръмни, но са по- къси и по- достъпни по билото на рида.

Твърдина Кота 543.3 е разположена на южния склон на върха, като северната крепостна стена върви по самия връх. От всички страни защитната линия е двойна, а от юг- тройна. Формата на укреплението е пентагон с дължина на стените по външния периметър: от североизток- около 61 m, от югоизток- около 47 m, от югозапад- около 110 m, от северозапад- около 49 m и от север- около 65 m. Максималната защитена площ е около 7.3 дка. От север на върха, където се събират северната и североизточната стени, има изградена кръгла кула.

Кота 543.3 вероятно е служила за охрана на два древни пътя, които в тая част на планината са с едно трасе, което се намира на 300 m северно от твърдината. Единият е късноантичния и средновековен, военен, Предбалкански път, който е с насоченост в посока изток- запад. Този път се проследява от Черно море през целия Предбалкан. Вторият, който се проследява в посока север- юг, е античния път от „Никополис ад Иструм“ и „Зикидева“ към античния „Проход на Републиката“ с отклонение към „Твърдишкия проход“.

Местонахождение

Надморска височина: 543 m GPS координати: 42°56’46” С.Ш. и 25°39’03” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *