Гр. Ст. Загора – укрепено селище Кота 655.5

Гр. Ст. Загора - Кота 655.5

Издълбаната от иманяри могила на Кота 655.5.


64 / 100

Описание и история

Тракийско, двубазисно, укрепено селище Кота 655.5 се намира на едноименния връх, на 5.43 km северозападно по права линия от центъра на град Стара Загора. Изградено е на два съседни в посока североизток- югозапад хълма, известни като „Бабина шума“ и „Кумова поляна“. Те са част от масива на Средна гора, заключен между река Бедечка от изток, гр. Стара Загора от юг, река Банянска от запад и Бориловската долина от север. От югозапад двете възвишения чрез седловина „Боаза“ са свързани с връх „Калпазан баир“ по който в посока север- юг минава „Верейския друм“.

От юг Кота 655.5 е ограничена от река Боров дол, която извира под хълма. От запад и югозапад възвишенията са ограничени от река Бедечка. От север са стръмните дерета на изворите на потоци- десни притоци на Стара река. Хълмовете са куполообразни със много стръмни и високи склонове от всички страни, с изключение от югозапад и североизток, където чрез седловини се свързва с останалата част от масива.

На стратегическия хълм Кота 655.5 във височина се се забелязват засечки на терена с отвесни склонове и изкуствени тераси, които са минимум 8 на брой, които са направени за отбрана на височините. От вътрешната им страна е имало дървени палисади. Седловината между двата хълма е защитена с минимум два такива пояса. На съседния хълм поясите продължават.

На връх Кота 655.5, който е стратегически с широка видимост във всички посоки, има изградена изкуствена могила с височина около 2-3 m. На нея е имало сигнално- наблюдателна кула. Върхът и могилата са в иманярски изкопи. Размерът на укрепеното селище не можем да определим, но минимум е около 700х460 m.

Местоположение

Надморска височина: 655 m GPS координати: 42°27’58” С.Ш. и 25°35’30” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев и М. Хъшев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *