С. Змейово – крепост Бетер

С. Змейово - Бетер

Крепостната стена на Бетер, проследяваща се под насип.


66 / 100

Описание и история

Тракийска, антична, късноантична и средновековна крепост, и римска, пътна станция Бетер се намира на едноименния връх, на 1.73 km североизточно по права линия от центъра на село Змейово. Върхът е стратегически и доминира над целия район. От него има отлична видимост във всички посоки и на голямо разстояние. Той е част от централното било на Средна гора.

Връх Бетер е куполообразен с високи и стръмни склонове от всички страни. Най- достъпен е от север от билото на планината. В горната си част склонът му от северозапад е скалист и отвесен. Същият е на места и от югозапад, където има многобройни пещери.

Твърдина Бетер е изградена на най- високата му част в гората. Тя е изградена от траките, от средни по големина ломени камъни без спойка. Крепостната стена се проследява под насип, който на места достига 15-20 m широчина и до 3 m височина. На места насипът изчезва почти напълно. Твърдината е с неправилна форма. Максималните ѝ размери са около 59х51 m. Защитената площ е около 2.5 дка.

От външната страна на крепостната стена на Бетер, както от въздуха, така и на терен се забелязват следи от още една защитна линия, която се е състояла от засечка на терена и дървена палисада от вътрешната ѝ страна. Формата на ограждението е неправилна, като линията следва конфигурацията на терена. Максималните му размери са около 110х90 m. Защитената площ е около 9.2 дка.

Връх Бетер е най- високата точка на „Змейовския проход“. Тук се пресичат два основни пътя. В посока юг- север от тук минава пътят от „Августа Траяна“ за „Дъбовския проход“ в Стара планина. А в посока изток- запад минава древният път, който върви по централното било на Средна гора.

Крепост Бетер е строена от траките, като и двете линии на защита са издигнати от тях. По време на римляните тук е имало междинна, римска, пътна станция, която се намира на около 12 km по пътя от „Августа Траяна“ и на около 17 km от началото на „Дъбовския проход“, където е имало друга пътна станция. През късната античност и средновековието поради стратегическото разположение на върха и широкия му обзор във всички посоки, вероятно крепостта също е била подържана или най- малко тук е имало сигнално- наблюдателна кула.

Местоположение

Надморска височина: 808 m GPS координати: 42°30’41” С.Ш. и 25°37’45” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *