Гр. Ст. Загора – кула Калпазан баир

Гр. Ст. Загора- Калпазан баир

Иманярски изкоп на Калпазан баир.


66 / 100

Описание и история

Тракийска, антична, късноантична и средновековна сигнално- наблюдателна кула Калпазан баир се е намирала на едноименния връх, на 5.3 km северозападно по права линия от центъра на град Стара Загора. Върхът е стратегически и доминира над околността. От него има отлична видимост във всички посоки и на голямо разстояние. Директна визуална връзка има с „Августа Траяна“.

Калпазан баир е най- високия връх на масива между гр. Стара Загора и долината при с. Борилово. До върха, по билото на възвишението, в посока север- юг, минава античния „Верейски друм“, който отива към „Верейския проход“ в Стара планина. След прохода с разклонения пътят се насочва към „Никополис ад Иструм“, „Зикидева“, „Дискодуратере“ и „Нове“.

На връх Калпазан баир е била изградена сигнално- наблюдателна кула и малко укрепление за гарнизона обслужващ кулата. Съоръженията вероятно са били дървени. Основната им задача е била свързана с наблюдение и подаване на сигнали по трасето на пътната комуникация. В днешно време на терена не се виждат останки от обектите. Има множество иманярски изкопи, като някой от тях са издълбани до скална основа, което говори за антично и късноантично присъствие на върха.

Местоположение

Надморска височина: 671 m GPS координати: 42°27’32” С.Ш. и 25°34’54” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *