Филипи


5 / 100

Описание и история

Антична, късноантична и средновековна крепост Филипи е разположена на 13.52 km северозападно по права линия от центъра на град Кавала, в подножието на най- западното разклонение на рида „Чалдаг“ (планина Леканис). Кринидес (Κρηνίδες, извори) е първото име на селището, основано от колонисти от близкия остров Тасос. Впоследствие Кринидес е превзет от Филип II Македонски, който го преименува на своето име- Филипи. В 304 г.пр.н.е. град Филипи има олимпийски победител- Ламп (гръцки Λάμπου ο Φιλιππήσιος), станал победител на състезание с четири коня. През 42 г.пр.н.е. в битката при Филипи Октавиан Август и Марк Антоний (Втория триумвират) побеждават убийците на Гай Юлий Цезар- Брут и Касий по време на втората от петте граждански войни. След тази прочута битка, градът се обновява и става по- известен. През 49 или 50 г. с кораб пристига в Неапол (днешния Кавала) апостол Павел заедно с Тимотей и Лука. От там по Виа Егнация той пристига във Филипи. Град Филипи е известен и с това, че апостол Павел праща на гражданите на Филипи през 55 година от затвора от град Ефес едно от своите послания- Послание към филипяните . От Филипи е и Света Лидия от Тиатира (Θυάτειρα), първата жена от Европа, която възприема християнството като религия. В руините на градската базилика е открит един от най- дългите запазени старобългарски надписи- Надписът от Филипи от времето на хан Пресиян (836-852), който отразява присъединяването на тези земи към България през 837 година и понастоящем се намира в Археологическия музей на Филипи. От 970 година Филипи е отново в границите на Византия.
Надписа от Филипи :
Το]ν πολων Βου(λ)γα-
ρον [ο] εκ θεου αρχον ο Π-
ερσιανος απεστιλεν-
Ι[σ]βουλον τον καυχαν-
ον δοσας αθτον φοσα-
τα κ(ε) τοω ητξιργου βοιλ-
αν κ(ε) τον κανα βοιλα κο-
λοβρον κ(ε) ο καυχανοσ
επι τουσ Σμολεανους ο-
……………………..
ν……Η [τησ] την αληθηαν γ-
υρευη, ο θ(εος) θεορι.κ(ε), η τησ ψ-
ευδετε, ο θ(εος) θεορι. Τουσ
Χριστηανους οι βουλγαρι-
σ πολα αγαθα επυισα[ν]
κ(ε) οι Χριστηανοι ελησμον-
ησαν, αλλα ο θ(εο)ς θεορι.

Превод:

На многото българи от Бога архонтът Персиан изпрати капхан Исбул, като му даде войски и ичиргу боила и кана боил колобъра и капханът срещу смоляните………….
Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда.

Местоположение

Надморска височина: 297 m GPS координати: 41°00’45” С.Ш. и 24°17’02” И.Д.

Снимки

https://picasaweb.google.com/108821068306103878624/WTikCL

Планове

bulgariancastles filipi

Comments are disabled.