С. Паскалевец – кула Сиври тепе

С. Паскалевец - Сиври тепе

Връх Сиври тепе сниман от югоизток.


65 / 100

Описание и история

Сигнално- наблюдателна кула или крепост Сиври тепе се намира на едноименния връх, на 1.77 km югоизточно по права линия от центъра на село Паскалевец. Разположена е на стратегически връх, който доминира над околността. От него има отлична видимост във всички посоки на голямо разстояние, като на север видимостта е ограничена на по- близко разстояние. Върхът изкуствено е дооформен като могила, която е висока 4 m и широка в основата около 40-60 m.

До Сиври тепе минават две антични комуникации. В посока изток- запад минава пътят „Никополис ад Иструм“- „Сторгозия“, а в посока север- юг минава пътят от „Нове“ и „Ятрус“ към „Верейският проход“. Обектът е служил за наблюдение и охрана на моста над река Росица, по който е пресичал пътя север- юг, както и на цялата долина на река Росица в този участък.

Също така е служил за подаване на визуален или звуков сигнал до съседните кули и крепости. При сигнал от тук гарнизоните на крепостите при Дичин, Хотница и „Никополис ад Иструм“ са можели много бързо да стигнат до тук. В днешно време останките от кулата са заличени напълно.

Местоположение

Надморска височина: 262 m GPS координати: 43°14’19” С.Ш. и 25°29’55” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.