С. Виноград – крепост Черковище

С. Виноград - Черковище

Валът на крепост Черковище с останки от стената.


65 / 100

Описание и история

Праисторическа и късноантична крепост Черковище или още наречена Клиседжика, се намира в едноименната местност, на 3.31 km югозападно по права линия от центъра на село Виноград. Изградена е на терен, който от изток и запад е ограничен от дерета, които южно от обекта се сливат в един поток. Мястото е най- достъпно от север.

Първоначално в местността “Черковище” е имало праисторическа могила, висока до преди 50 години от север около 2 m и широка около 120х73 m, като дългата страна е в посока изток- запад. Добре защитената местност между двете дерета и изобилното количество вода са предлагали добри условия за живот. Затова тук са се заселвали хора през различните праисторически периоди.

През късната античност на това добре защитено място е издигнато укреплението Черковище. Първоначално е бил издълбан дълбок около 4 m ров, който е широк около 10 m. Материалът от него е натрупан във вид на вал от вътрешната му страна. Той е широк в основата около 10 m и висок в момента около 2-3 m.

На тоя вал е имало крепостна стена, изградена от оформени за лицата камъни, споени с червен хоросан. Вътрешността на стената е била изградена с парчета камъни, споени с хоросан. Без разкопки не може да се установи колко дебела е била стената. Камъните от нея са ограбени отдавна за строителен материал. Срещат се останки само от пълнежа.

Във вътрешността на Черковище и извън нея има множество иманярски изкопи. Точните размери на обекта не могат да бъдат установени, тъй като тук по време на посещението има останки от сечище, като сечта се е провела вероятно преди 2-3 години.

Формата на Черковище е неправилна, като защитната линия следва конфигурацията на терена. Затвореното пространство е с предполагаеми размери 65х80 m и площ от около 4.43 дка. При сондажни разкопки, направени преди около 100 години на мястото е установено праисторическо селище.

Също така са открити основи на стари сгради. При теренно обхождане археолозите откриват обитаване на обекта през V-VII век. Според името археолозите предполагат, че тук е имало манастир. Според нас името говори, че в твърдината е имало останки от църква.

Местоположение

Надморска височина: 315 m GPS координати: 43°19’36” С.Ш. и 25°47’18” И.Д.

Литература

Овчаров, Т. Средновековни обекти във Великотърновско. В. Търново, 2001.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *