С. Топчии – укрепено селище Юртлука

img 9206 scaled e1623146724296

60 / 100

Описание и история

Праисторическо, укрепено селище Юртлука се намира в едноименната местност, на 1.55 km северозападно по права линия от центъра на село Топчии. Крепостта е обхождана от братя Шкорпил, Т. Иванов и Ст. Стоянов. Първоначално обектът е представлявал селищна могила, разположена в дефилето на река Топчийска до самата река.

Могилата е висока около 4 m и диаметър в основата около 60 m. В последствие селището се разширява и за да го защити, местното население прегражда дефилето с каменни стени.  По времето на братя Шкорпил камъните от преградните стени на Юртлука все още са се виждали, но в последствие са извадени за строежи. Явно са били доста широки, защото местните са ги мислели за калдъръмени пътища.

В последствие селището продължава да се разширява на югозапад към местността Юртлука, като излиза над дефилето на реката. Същевременно и крепостните стени се удължават. Вероятно това може да е станало по времето на траките или на Рим. В последствие селището се е разпростряло извън крепостните стени.

Крепост Юртлука е с почти правилна, правоъгълна форма. Приблизителните размери на укрепеното пространство са около 750 m в посока североизток- югозапад и около 195 m в посока северозапад- югоизток. От северозапад и югозапад трасето на крепостната стена може да се проследи по цялата дължина.

Местоположение

Надморска височина: 228 m GPS координати: 43°40’28” С.Ш. и 26°29’13” И.Д.

Литература

Рашев, Р. Старобългарски укрепления на долния Дунав /VII-XI в./. Варна, 1982.
Шкорпил, Х. Шкорпил, К. Могили. Пловдив, 1898.
Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.