С. Тъжа – крепост Манастира

img 9736 scaled e1624716563457

74 / 100

Описание и история

Антична, късноантична и може би средновековна крепост Манастира се намира в едноименната местност, на 3.36 km северозападно по права линия от центъра на село Тъжа. Твърдината е построена на равно място, като теренът върху който е разположена е изкуствено издигнат. От запад и юг е ограничена от река Тъжа, която тогава вероятно е минавала по- близо до укреплението.

От крепостната стена на Манастира има запазени останки в източната част, достигащи до височина 2 m от земята, а в западната- до 1 m. Останалата част от стената се проследява под насип. В днешно време цялата територия на обекта е обрасла с дървета, храсти и треви. Размерите на кастела са 55х35 m. Формата е правоъгълна, обърната с дългата страна в посока изток- запад.

В северозападния ъгъл на Манастира се забелязват зидове от сграда с правоъгълна форма и сводест покрив, като сводът е в посока север- юг. Южния ѝ зид достига височина 5.3 m височина, северният- 4.5 m, а източният и западният- по 2.5 m. Сградата по външен вид е аналогична на резервоара за вода на „Никополис ад Иструм“. Възможно е и тая тук да е изпълнявала същата функция. Зидарията на сградата е смесена- камъни и редове тухли, споени с червен хоросан. Забелязват се и следи от сатрачи. Външната крепостна стена е изградена от ломен камък, споен с бял хоросан.

Твърдина Манастира е разположена на кръстопът. От север слиза пътя от „Тъженския проход“. „Тъженският, античен проход“ се намира на 3.8 km източно от „Русалийският, античен проход“ и на 2.71 km североизточно от сегашният „Русалийски проход“. На юг един път продължава към „Филипополис“, а втори- към „Аугуста Траяна“. В посока изток- запад минава пътят „Сердика“- „Месамбрия Понтика“. Кастелът е служил за охрана на въпросния комуникационен възел, както и за моста над река Тъжа.

На връх „Чоева могила“, на 228 m североизточно от Манастира има още една крепост със стени от ломен камък, споен с бял хоросан. Вероятността тук да е имало голямо селище и пътна станция е голяма. А може и самото укрепление да е било пътната станция, а твърдината на „Чоева могила“ да е пазела станцията.

Местоположение

Надморска височина: 550 m GPS координати: 42°39’56” С.Ш. и 25°02’54” И.Д.

Литература

Попов, А. Крепости и укрепителни съоръжения в Крънската средновековна област. София, 1982.
Автор: М. Гърдев

Видео

Тъжа – Крепост Манастира/Забравени или малко известни крепости – YouTube

Снимки

https://photos.app.goo.gl/qP4xYBkGsyJvbG359

Плано

s tazha krepost manastira 5fad9bee58e40

Comments are disabled.