С. Пазарци – крепост Асар каясъ

С. Пазарци - Асар каясъ

Връх Асар каясъ.


71 / 100

Описание и история

Праисторическо и тракийско укрепено светилище със селище Асар каясъ се намира на 2.06 km югоизточно по права линия от центъра на село Пазарци и на 1.06 km източно по права линия от центъра на махала Сулица. Построено е на връх, който се намира в югоизточния край на рида „Буюк тепе“, който се спуска от северозапад на югоизток.

Самият връх представлява скалиста естествена преграда, простираща се в посока югозапад- североизток на дължина около 90 m, която прегражда билото на рида от север- северозапад на юг. Тя е широка около 25-30 m в средата и е висока около 20 m. На отделните скали по нея се забелязват множество скални изсичания.

Северно от нея връх Асар каясъ се свързва с останалата част от масива чрез седловина, от която по склоновете от запад и изток тръгват суходолия. От върха на запад, юг и изток склоновете са високи и стръмни.

Крепост с дебели стени е изградена северно от скалната стена. Стените ѝ са изградени от ломени камъни без спойка и се проследяват във вид на широк и висок насип. Формата на укреплението е на неправилен триъгълник с приблизителни размери около 79х28 m. Защитената площ е около 1.7 дка.

На юг зад скалистия гребен и твърдина Асар каясъ има разположено селище на две тераси, които също са защитени с каменни стени. Те са с неправилна форма определена от конфигурацията на терена.

Общата форма на цялото съоръжение е на неправилен четириъгълник, издължен в посока североизток- югозапад, със заоблени краища и с максимални размери около 170х104 m. Общата защитена площ е около 13.6 дка.

Сред скалите има малка пещера. По самите скали се сращат парчета битова керамика. От мястото има пряк визуален контакт с крепостта „Асар тепе“ при с. Рибино и с „Асара“ при с. Звездел.

Местоположение

Надморска височина: 494 m GPS координати: 41°27’23” С.Ш. и 25°33’12” И.Д.

Литература

Автори: Д-р Д. Димов и М. Гърдев

Снимки

Снимки от крепост Асар каясъ

Видео

Comments are disabled.