С. Сухово – крепост Асарлъка

С. Сухово - Асарлъка

Останки от крепостната стена на Асарлъка.


63 / 100

Описание и история

Тракийска крепост Асарлъка се намира на едноименния връх, на 1.3 km източно по права линия от джамията на село Сухово. Изградена е на скалисто възвишение със стръмни склонове от всички страни. От северозапад и от части от запад склонът е отвесен. Върхът се намира в източната крайна част на рид, издължен в посока запад- изток. Той е ограничен от север от река Арда, а от юг и изток- от река Кочолар дере, която североизточно до върха се влива в река Арда.

Твърдина Асарлъка е най- достъпна от запад по билото на рида. От запад под върха се забелязва малка седловина- вероятно изкуствено изсечена. Крепостната стена е изградена от плочести, ломени камъни без спойка. В днешно време се проследява под насип. Формата на обекта е неправилна. Укреплението е имало двойна защитна линия, като външната почти изцяло е унищожена. Максималните размери на крепостта са 74х81 m. Защитената площ е около 4.9 дка.

Във вътрешността на Асарлъка се намират парчета керамика с пясъчки примеси в нея. Може да се предположи, че обекта е или крепостно съоръжение, пазещо някакъв мост или брод, или тракийско светилище.

Местоположение

Надморска височина: 366 m GPS координати: 41°39’29” С.Ш. и 25°16’21” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

План

С. Сухово - Асарлъка
План на крепост Асарлъка.

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *