С. Каменарци – крепост Кота 503.4

С. Каменарци - Кота 503.4

Площадката на Кота 503.4.


64 / 100

Описание и история

Крепост Кота 503.4 се намира на едноименния връх, на 0.39 km североизточно от асфалтовия площад на селото. Върхът на който е изградена се намира на рид, който се спуска от югозапад на североизток към река Арда. От югоизток ридът е ограничен от Иранък дере, а от северозапад- от Ашаа дере. И двете реки са десни притоци на река Арда. Склоновете на рида са високи и стръмни.

Твърдина Кота 503.4 е изградена на леснодостъпен по билото стратегически връх, с широка видимост във всички посоки и на голямо разстояние. На терена ясно се забелязва изкуствено заравненото било на височината. От страни склоновете са изкуствено издълбани за да се получи равна площадка. Самите склонове са изключително къси- около 1 m. В средата на площадката има камара от камъни. По ръба на височината не се забелязват останки от крепостен зид.

Може да се предположи, че в даден исторически момент, на Кота 503.4 е имало дървено укрепление, защитено с палисада, което е изпълнявало сигнално- наблюдателни функции, без да може да се посочи точния исторически период. Формата на обекта е неправилна, като максималните размери са 30х33 м. Защитената площ е около 0.9 дка.

Местоположение

Надморска височина: 503 m GPS координати: 41°37’30” С.Ш. и 25°17’49” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

План

С. Каменарци - Кота 503.4
План на крепост Кота 503.4.

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *