С. Широково – крепост Кале на мерата


Описание и история

Късноантичната крепост “Кале на мерата” се намира на 0.7 km северно от центъра на село Широково по права линия, върху платото затворено между река Черни Лом и долината Голям дервент. Има неправилна форма и е с изострен връх на югозапад. К. Шкорпил пише, че крепостен зид е имало само на северозападната страна, но той сега е напълно обезличен. Трасето му си личи само от въздуха. От въздуха си личат следите на 3 кули, като най- северната е била голяма с П образна форма. Другите две са били кръгли. Другите страни са били естествено защитени от стръмните скални склонове и от едно сухо дере. Крепостта има приблизителни размери 400 на 320 m. Една част от крепостта сега се обработва, а другата сега е обрасла с ниски храсти и дървета.

Местоположение

Късноантичната крепост “Кале на мерата” се намира на 0.7 km северно от центъра на село Широково по права линия, върху платото затворено между река Черни Лом и долината Голям дервент.
Надморска височина: 165 m GPS координати: 43°33’38” С.Ш. и 25°56’45” И.Д.

Източници

Цв. Дремсизова- Нелчинова и Д. Иванов (1983) “Археологически паметници в Русенски окръг”, стр. 78, Център за пропаганда, информация и печат при Комитета за култура гр. София

Обекти в БългарияОбласт РусеОбщ. Две МогилиСевероизточна Б-я

Comments are disabled.