С. Широка поляна – крепост Тикелник

С. Широка поляна - крепост Тикелник

Стената на крепост Тикелник, проследяваща се под насип. Автор: М. Гърдев


69 / 100

Описание и история

Тракийска крепост Тикелник се намира на едноименния връх, на 2.48 km южно по права линия от центъра на село Широка поляна. Изградена е на връх с високи и стръмни склонове от всички страни. От изток и югоизток е ограничена от река Тикелник дере, от запад и югозапад от потока Създасан дере от североизток и северозапад- от техни съответно леви и десни притоци. Най- достъпна е от юг по билото на рида.

От северното подножие на хълма тръгва път нагоре към укреплението Тикелник, който върти по склона на височината като се изкачва плавно и е отлично нивелиран. Вероятно след върха продължава на юг към античния път „Филипополис“- „Адрианопол“, който минава южно на 0.72 km от върха.

Твърдина Тикелник е с неправилна, елипсовидна форма, като крепостната стена следва конфигурацията на терена. Обектът е издължен в посока север- юг и е с приблизителни размери 82х70 m. Крепостната стена е изградена от местни, ломени камъни без спойка, като в момента се проследява под насип. Входа се намира на източната страна, като е в южната част на стената. Във вътрешността се виждат иманярски изкопи и парчета от битова керамика.

Местоположение

Надморска височина: 544 m GPS координати: 41°47’26” С.Ш. и 25°24’36” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев, Е. Минчев и К. Василев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *