С. Пчеларово – крепост Боже Име

С. Пчеларово - крепост Боже Име

Останки от кулата в крепост Боже Име, превърната в параклис. Автор: М. Гърдев


69 / 100

Описание и история

Тракийска крепост и римска сигнално- наблюдателна кула с укрепление Боже Име се намира на едноименния връх, на 1.96 km североизточно по права линия от центъра на село Пчеларово. Обектът е издигнат на конусообразен връх с високи и стръмни склонове от всички страни, с изключение на югоизток, където чрез тясна седловина той се свързва с останалата част от масива. От изток е ограничен от Щърновото дере, а от запад- от Пчеларовската река. Двете се сливат северно под върха.

Връх “Боже Име” е стратегически. От него има отлична видимост във всички посоки.

Най- високата точка на върха е изкуствено заравнена. На нея се виждат останките на каменна стена, проследяваща се под насип, изградена от ломени камъни без спойка. Тази стена вероятно е построена от траките. Пред нея има издълбан ров- вероятно от античния период. Укреплението е с неправилна, елипсовидна форма с приблизителни размери 110х104 m. Във вътрешността, на най- високото място се забелязват останките на римска кула с правоъгълен план, обърната с дългата страна в посока изток- запад. Приблизителните ѝ размери са 10х6 m. Входът ѝ е от запад. Върху основите ѝ местните жители някога са издигнали параклис “Св. Иван”, който е бил разрушен.

Крепостно съоръжение Боже Име по време на Римската империя е принадлежало на „римските пощи“ или на „съобщителни войски“, или на римския „мобилен оператор“- подразделение на империята, отговарящо за подаването на различни сигнали по даден античен път, което подразделение е независимо от нормалната, римска армия и цивилното население.

Южно и западно до Боже Име в посока запад- изток минава античен път, който свързва „Филипополис“ с „Адрианопол“.

Укрепление Боже Име е отговаряло за сигналните комуникации именно по тоя път, както и за охраната на моста над река Пчеларска, по който е минавал пътят. Долу в низината при моста местността се казва “Селището”. Вероятно там е имало тракийско селище, съществувало и по време на Римската империя.

Местоположение

Надморска височина: 512 m GPS координати: 41°48’07” С.Ш. и 25°22’35” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев и Е. Минчев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *